Sammanfattning av året 2013 2013-10-28
Året 2013 är det första året som vi skött en olivlund och der har varit mycket lärorikt.
Vi fick dock fram en väldig välsmakande olja.
Året har mycket präglats av att städa bort ogräs och björnbär vilket har gjorts
med framgång. Det här året har vi inte sprayat oliverna med något Det finns en del
kvar men det kommer vi nog att få kontroll på under nästa år.
Vädret har det här året varit mycket varmt. Men det började med en lång och
kall vinter som höll i sig ända till en bit in i juni. Sedan kom sommaren, ganska
sent men då blev det bara sol och ovanligt varmt. dagstemperaturen var ca 30 grader
många dagar. Det var också nästan inget regn. Nu i november har inte riktigt det
varma klimatet ändrats sig än även om det kommit lite regn.
Jordprov Tidigt i våras tog vi ett jordprov som visade att jorden hade underskott
på framför allt kväve. Vi kastade då ut gödning på jorden, ca 50 kg per 1000 kvm.
Beskärning gjordes i våras och en mycket kraftig sådan då träden hade skjutit
i höjden så högt att de man inte kunde nå oliverna. För vissa träd kanske vi skar
bort närmare 90 % va lövverket.
Blomning. De första blommorna kom på träden den 8 juni.
Mosca. som sagts tidigare vi har inte sprayat eller haft någon bekämpning
av ohyra det här året. Det har resulterat i att vi haft ganska mycket angrepp av
oliv flugan (på Italienska Mosca). Kommer att berätta om den på särskild sida.
Olivplockning inleddes den 16 oktober och pågick i fyra dagar. Drog ut på
tiden eftersom det var första gången på den här olivlunden och det var mycket som
skulle förberedas och anpassas. Vädret var bra under hela plockningen. För nästa
år hoppas vi att vi hinner att runda till och korta ner alla stubbar som näten fastnade
i.
Olivkvarn. Efter rensning av bären från löv så satte vi igång olivkvarnen
den 22 oktober och pressade våra nyligen plockade oliver. Vi fick fram en olja som
var väldigt välsmakande.
Smak. Oljan är en balanserad mjuk olja med smak av mandel med en gräston.
En mild pepparsmak kan också kännas. Smaken är olika för olika människor men vi
tycker årets olja 'är mycket god.
Vi brukar äta pasta alla Carbonara där oljan är en mycket viktig ingrediens. Med
den nya oljan lyfter verkligen Carbonaranan till nya höjder.
Tillagt 2013-11-26
Efter ca en månad så har smaken i den mycket goda oljan avtagit väldigt mycket och
blivit för smaklös för att vara riktigt god. Vi kommer därför att experimentera med
lite olika smaktillsatser till oljan nu under hösten vilket vi rapporterar på en
särskild sida.
Vi har också gjort en ny plockning av oliver och pressat för att se om vi kan upptäcka
någon påtaglig skillnad beroende på när hur mogna oliverna är när de plockas. Den
oljan är, nu inledningsvis en alldeles utmärkt smak på. Hoppas det håller i sig.
Oliverna vi plockade andra gången var bl a från träd som inte tidigare blivit beskurna
under året och oliverna var klart mindre i till storlek.
Vi har också plockar mindre mängd oliver för att lägga i saltlösning och
därigenom dra ut den bittra smaken som finns i oliver. Våra oliver är av typ
taggiaska och är egentligen inte lämpliga för att jäsa eftersom de är för små.
_______________________
Vad som återstår nu är att göra upp plan för nästa år och förbereda nästa års skör
på bästa sätt utifrån årets lärdomar.