1:a sidan
Skip Navigation Links

Oliver en bakgrund

Olivträd tros vara något av det äldst kultiverade trädet i världen och förmodas ha sitt ursprung runt Medelhavet. Man vet att Egyptierna odlade oliver från en inskription på ett tempel från Ramses II tid (1197-1165 FK.). Inskriptionen säger att olivträden växer runt staden Heliopolis och man får den bästa olivoljan i hela Egypten därifrån till ljus och lampor på heliga platser.

Det grekiska och det romerska riket var välvilligt inställda till oliver och olivträden spreds inom respektive rike. På den tiden användes olivoljan främst som en smörjelse och luktolja, samt var viktigt vid religiösa ceremonier.

Enligt den grekiska mytologin så kom Poseidon och Athena i en dispyt. För att skilja Kombattanterna åt så beslöts att den som kunde ge den mest värdefulla gåvan till en stad skulle få en stad uppkallad efter sig. Poseidon kastade sitt spjut i berget och salt började flöda ur marken. Athena kastade sitt spjut i berget och det förvandlades till ett Olivträd. Som vi alla vet heter Greklands huvudstad än idag Athen och Athena vann således dispyten.

Nu förtiden används olivoljan mycket till matlagning och äts tillsammans med bröd. En riktigt god olivolja tillsammans med bröd är obeskrivligt gott. De bästa olivoljorna, tycker vi, man köper helst från de små producenterna.

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G: Kalorier 900 Kcal, protein 0 g, kolhydrater 0 g, fett 100 g (varav 79 g enkelomättat fett, 14 g mättat fett och 7 g fleromättat fett), kolesterol 0 mg, natrium 0 mg.

Olivolja går att steka i men se upp för att oljan inte blir för varm, ska inte börja ryka (runt 180 grader).