1:a sidan
Skip Navigation Links

Olivers påverkan av frost 2013-01-10

2012 kom det några nätter med minusgrader i området kring San Remo och det snöade även. Den tidigaste vinterknäppen i mannaminnen. Den påverkade också många olivodlingar och då framförallt de som låg lite högre upp. Frost påverkar träden såväl som bären. Träden som är ständigt gröna försöker skydda sig på flera sätt genom att göra sig mera köld härdiga. Bären påverkas också mycket synbart, vilket jag tänkte visa här.

Förändringen av bär är mycket synbar genom att bären krymper i omfång och blir skrynkliga på ytan. Vad som egentligen händer vet man ganska lite om. Man vet att cellerna kommer att innehålla iskristaller när temperaturen faller en bit under noll. Iskristaller kan ju vara mycket skadligt för cellstrukturen i ett bär. Det finns också vissa undersökningar som tyder på att träd och bär försöker göra sig av med vatten och börjar att torka ut sig själv.

Ett mycket litet exempel av bär som var frostskadade respektive icke frostskadade togs och följande värden kunde registreras.

Beskrivning Opåverkade Påverkade
Volym/st 11 ml 6 ml
Vikt/st 11,4 g 6,6 g
Densitet kg/l 1,04 1,1
Oljeinnehåll   19 % kg

Vi har nu under nästan ett års tid provat oljan med jämna mellanrum men inte kunnat känna någon ovanlig smakförändring. Vad vi inte vet är om mängden fleromättade fetter har minskats för den här oljan (vi förfogar inte över utrustning fö att kontroller detta för närvarande).

Bilder
delade bär
Delade oliver
1. Helt anfrätt;
2. Delvis anfrätt;
3. Friskt.
Friskt och sjukt bär
Två hela bär varav det vänstra är anfrätt av frost.