1:a sidan
Skip Navigation Links

Smaksättning Olivolja 2012-12-06

Med anledning av att del av vår senaste olja blev lite smaklös så bestämde vi oss för att försöka smaksätta den på olika sätt och se hur det fungerade. Vi satte upp ramarna att vi ska bara smaksätta med frukter eller grönsaker och i första hand inte dela tillsatta produkter så att det inte läcker ut växtsaft från respektive tillsättning. Detta bedömer vi som viktigt för om det kommer in växtsaft i olivoljan så blir det problem med hållbarheten eftersom bakterier kanske kan växa i växtsaften. (Det är sådant vi tror men inte har några experimentellt stöd för.)

Målsättningen med smaksättningen är inte att oljan ska bli en självständig krydda utan endast en förstärkare för andra kryddor och smaker i den mat man gör.

Chilipeppar var den första tillsatsen som vi gjorde. Vi blandade:

  1. 0,5 l Olivolja.
  2.  7 inte allt för stora chilepeppar.
  3. Låt stå i 10 dagar. Ger inte allt för stark smak. Vill du ha mera smak låt stå längre.
  4. Plocka bort chilipepparen ur burgen.

Resultatet blev en olivolja som delvis återhämtade sina tidigare goda smaker och man kunde känna en tydlig smak av chilipeppar i oljan. Inte för stark så att den dominerade utan enligt vårt tyckande en lagom blandning.


Vitlök

Vi skalade tre vitlöksklyftor och la det i en halvliter olivolja. Efter två veckor testade vi men det smakade inte gott. Vi tror att felet var att vi skar av ändarna på vitlöksklyftorna vilket tillät fruktsaften från vitlöken att tränga ut i oljan.