1:a sidan
Skip Navigation Links

Aktiviteter för olja år 2017
Skrivet 2017-03-26

Det här året ska vi ändra strategi för att bekämpa olivflugan. Tidigare år har vi sprayat med med Rogor som är ett gift som dödar ägget i bäret. Det har delvis fungerat men man vill använda så lite växtgifter som möjligt vid odling av föda för oss människor.

Det här året ska vi helt försöka odla utan gifter, förutom Spinosad som är godkänd för organisk odling. Det är ett naturligt växtgift som utvins från bakterier. skyddet mot olivflugan kommer att vara uppbyggt på följand aktiviteter:

  • Bespruta träden med kaolin, som är én form av lera som blandas upp i vatten. Sprutas från juni till plockning med en månads mellanrum.
  • Spraya med spinosad spray var eller varannan vecka. Insektsgiftet utvinns från bakterier i jorden och bryts väldigt snabbt ned av solen och jorden.
Kaolin skyddar mot olivflugan och även skyddar bären mot allt för stark uv-strålning och ska vara bra för bären och miljön. Medan Spinosad spray syftar till att minska beståndet av olivflugur. Hinner vi kommer vi också bygga om bevattningssystemet då det förra systemet inte fungerade särskilt bra.

I övrigt fortsätter vi att förbättra omgivningen och lägga tid på vindruveodlingen, men det berättas det inte om här.