1:a sidan
Skip Navigation Links

OLIVER


När oliverna är mogna är mogna i december ska de plockas. Det går till på så sätt att man täcker marken under trädet men ett finmaskigt nät. Sedan har man en lite elektrisk maskin som har stål pinnar som gör små rörelser (ca 1-2 dm) i snabb takt. Tanken är att någon stål pinne träffar oliven eller sätter grenen det hänger på kraftig rörelse så att bäret ramlar ned i nätet. Tidigare gjorde man som så att man använde en lång bambustav och slog på grenen där oliverna satt.
Sedan samlar man ihop näten och tar vara på oliverna.

Efter att oliverna plockats måste de rensas från löv och små kvistar som också kommer med vid plockningen. Nu för tiden görs det med hjälp av en enkel maskin där en liten fläkt blåser ett luftflöde mot en lutning som oliverna rullar ned från. Oliverna förs försiktigt över kanten så att vinden får tag i löv och annat som finns med från plockningen. Mannen som sitter vid lådan där oliverna kommer ner har till uppgift att rensa bort det sista.

Därefter så åker oliverna till olivkvarnen där oliverna krossas omsorgsfullt under två stora stenhjul. Krossningen pågår i ca en timma för drygt 500 kg. Efter krossningen där kärnan och allt krossats så går alltihopa in i en process där vatten delvis tillsätts och tas bort. Separeringen görs med en centrifug.     

Slutligen:
Mogna oliver smakar inte gott och färsk olivolja smakar inte heller gott. Däremot oliver som legat i vattenbad ca 1 månad är och goda att äta.

Olivolja som stått ett tag används nästan till allt och är en mycket viktig ingrediens i italiensk kokkonst.