1:a sidan
Skip Navigation Links

Cercosporiosi o piombatura2016-05-21

Bild Beskrivning och skador
Sjukdomen kallas cercosporiose eller gråning av olivträd orsakas av svampen Mycocentrospora cladosporioides och angriper överdelen av bladen. Under Lång tid i Ligurien, har utvecklingen varit direkt kopplad till vädret. Symptomen angriper undersidan av bladen och kan ses i form av fläckar oregelbundna mörkgrå färg som kan förväxlas med en mild form av fumaggine (som vanligtvis drabbar den övre sidan). Infektioner börjar i slutet av augusti början av september främst på de lägre blad av den nya vegetation, fortsätter under oktober - november till blad som ligger högre upp på grenen, sedan fortsätter spridningen under vintern om temperaturen är hög med hög luftfuktighet. I början av angreppet så är det svårt att se skillnad på friska löv och angripna löv. Svampen tränger in i lövet genom klyvöppningar eller genom små skador i lövet; när svamphyfer tränger in i bladet så gulnar det. Svampen kan angripa grenar, bladskaft, stjälkar och frukter. I synnerhet i höjd med frukter men svampinfektion orsakar symtom som visserligen kännetecknas av viss variation mellan olika sorter men tar sig uttryck av små skador (diameter på ca 1 cm) av rödaktigt brun nedtryckt eller nedsänkt med en gloria av gul eller grön färg. Variabiliteten av symptomen på frukterna sker beroende på sort och i förhållande till vilket plantans utvecklingsstadium.

Bild Kriterier för ingripande
För att begränsa utvecklingen och spridningen av svampen rekommenderas att utföra de agronomiska insatser som syftar till att upprätthålla god tillväxt av trädet och en god luftning av lövverket.
Om dessa åtgärder inte är tillräckliga för att begränsa utvecklingen av svampen men kan man spraya med kopparbaserade produkter (sommar - höst). Men det är bara tillåtet, beroende på miljöhänsyn, att använda maximalt 6 kg koppar per hektar och år oberoende av infektion.