1:a sidan
Skip Navigation Links

Att smaka olivolja
Skrivet 2014-03-22

Man säger att oljans färg saknar betydelse och därför har man vid provsmakning av olja glas av speciell blå färg så man inte ser oljans färg. För att smaka oljas så har både lukt och smak betydelse.

Provglas för olivolja För att känna oljans lukt kan du göra så här: Häll upp en matsked olja i ett litet glas. Täck glaset med exempelvis ena handen och snurra runt oljan i glaset så att luktämnena frigörs. Låt också den andra handen värma oljan i glaset. Efter ca en minut stoppa ner näsan i glaset och andas in ordentligt. Känn då lukten och försök att minnas hur stark lukten är och hur god du tycker den verkar.

Tekniken att smaka olja är att man tar en klunk olja, en knapp matsked. Sedan håller du den i framkanten på munnen och drar in luft genom oljan. På så sätt så sprayar du hela gommen med olja och du känner smaken lite starkare. För att känna alla smakerna bör du också låta oljan komma i beröring med tungspetsen och och även yttersidorna av tungan där du har andra smaknerver. Slutligen ska du svälja ner oljan och gör det långsamt och känn efter om det är någon bitter smak när du sväljer oljan. Känn också hur det känns efter att du svalt oljan. Återstår det en behaglig känsla eller är smaken helt borta.

Vi brukar också prova oljan med en varm maträtt där man häller på olja på den varma maten. För oss blir det alltid en förenklad Carbonara.

Vi tycker oftast inte om den olja som har en bitter smak utan föredrar olja som bara har en ljuvlig smak och lukt som bara olivolja kan ha. Vi tycker att en sådan olja kan förhöja vilken maträtt som helst. Dessutom ska oljan helst vara Extra Virgin eller åtminstone Virgin olja, vilket man inte kan smaka sig till.

Slutligen, låt ingen tala om för dig vilken olja du tycker om, välj själv vilken oplja du vill ha. Smakupplevelsen är komplex och olika för alla människor. Så det din granne tycker om behöver inte alls ge dig samma goda upplevelse.