1:a sidan
Skip Navigation Links

Vattenförsörjning
Skrivet 2012-10-25

I den här delen av Italien regnar det ganska mycket, kanske mer eller lika mycket som i Sverige. Sedan så är det förståss ett transportproblem. Till Olivlunden som vi köpt finns det gott om vatten och det kommer från två naturliga källor. Inga av källorna ligger på vår mark utan ligger flera hundra meter från vår mark.Källornas ligger över oss så det är lätt att leda ner med slangar som lagts ut och fåror i marken.

Kranen här bredvid ligger bara 10 m från själva källan som ger vattnet (Ser inte ut som på bilden området där är rengjort nu). Vattnet som kommer fram från den här källan leds sedan i i en cementkanal fram till en ganska stor cementtank, mindre än hundra meter bort. Den här kranen fördelar också vatten till ett annat ställe (som inte syns på bilden).

Tillgången av vatten fördelas på så sätt att olika personer har rätt att öppna sina kranar under vissa tider i veckan. För vår påfyllning av vatten så får vi öppna kranen fullt från kl 09.00 på måndag till kl 06.00 på tisdagsmorgon (senare bud från 06:00 -- 06:00 men Gisella får ta tre timmar 06:00 -- 09:00 av dessa 24 timmar även Angelo har rätt att ta därifrån men han har ingen tank att spara vattnet i). Samtidigt så stänger vi alla andra kranar. Däremellan får vi ha kranen halvöppen medan de andra också får ta vatten.

Här ser vi vattnet på väg ner till första till den första vattentanken. Den första vattentanken försörjer tre personer med vatten, vilket genom olika rörledningar tas från den här vattentanken.

Den här tanken äger vi tillsammans med två andra och tar vatten när vi vill; för närvarande. Det vatten som vi tar från den här tanken fyller vi upp en andra tank på ca 20 kbm som bara är vår. Den tanken kan vi se att den är byggd 1936 av någon som hette Crespi. Ingen av tankarna ligger på vår mark och det hela bygger på vad som man muntligt kommit överens om för många år sedan och lagligt så gäller det att visa att systemet funnits i många år.

 

 

Här ser vi vatten komma från källa nummer 2 och rinna ner i en annan tank. Den tanken finns det också 6 st som har rätt att ta vatten från vi och (Pino, Enrico, Angelo, Milanesare 2, Granne). För närvarande så fylls inte tanken utan vattnet ledes förbi då en ledning är trasig.

Eftersom vattnet ligger så mycket i öppen dager så dricker vi dock inte vattnet.