1:a sidan
Skip Navigation Links

Sammanfattning av året 2013 2013-11-04

Året 2013 har varit ett år som jag gjort flera misstag med skötseln av vindruveplantorna. Men som man säger det är av misstagen man lär sig.
Vi började dock året med att plantera nya plantor, ca 70 st vilket gick alldeles utmärkt. Sedan har jag satt ner ca 2 meter höga betongstolpar som stöttor för vinplantorna samt för Cabernet sauvignon formulerat stolparna så att de formar en pergola.

Under året gjorde vi också ett studiebesök på tre olika vingårdar i Valpolicella (läs mer)  samt var på en av Europas största vin mässor i Verona.

Vädret har det här året varit mycket varmt. Men det började med en lång och kall vinter som höll i sig ända till en bit in i juni. Sedan kom sommaren, ganska sent men då blev det bara sol och ovanligt varmt. dagstemperaturen var ca 29 grader många dagar. Det var också nästan inget regn. Under våren så gick regnmätaren som jag köpt på Clas Olsson i Täby dessvärre sönder så jag kan inte rapportera nederbörden.

Beskärning gjordes gjordes den 10 mars. Jag försöker då forma stammen så att den får formen av ett T intill den stödjande ståltråden. Plantorna är så unga att de de fortfarande håller på att forma sig. Det goda med beskärning är att man inte kan göra fel eftersom plantorna är seglivade och växer jättemycket varje år. Så eventuella misstag kan man ändra nästa år.

Beskärning under säsong Under hela tiden efter den stora beskärning sker en nästan veckovis anpassning av plantorna genom att nya skott tas bort och en del blad plockas bort. Syftet med det är att man inte ska ha blad i skuggan men mycket blad i direkt solsken.
Det här året har jag inte tagit bort så mycket skott eller blad eftersom jag hade uppfattningen att det var bladen som gav näring till växten. Det är något jag kommer att ändra på nästa år då jag ämnar lägga upp en helt ny strategi om detta. Mer om det senare.

Sprayning parasitangrepp, Jag har försökt spraya minimalt och har använt följande preparat under året:

  • Decis jet mot insekter, 8ggr
  • Cuthiol mot svamp, copparsulfat preparat, 8 ggr
  • Accaricida mot kvalster, 2 ggr
  • Pulver mot mjöldagg, 1 gång
  • Teldor mot Bytrytes 2 ggr

På våren så noterades att det fanns tydliga angrepp av kvalster på bladen av plantorna, Jag sprayade därför med Accaricida (fritt översatt "Kvalsterbekämpning") vilket hade positiv effekt. Förra året var alla vindruvor i området angripna av Botrytes varför jag valde att spraya två gånger med Teldor. En gång när blomknopparna var utvecklade och började sluta sig och en gång nät druvorna ändrade färg.

Årets stora plåga var Mjöldagg som verkligen angrep plantorna och jag sprayade med Cuthiol vilket ska vara verksamt mot mjöldagg men det visade sig att jag blandat in alldeles för lite Cuthiol i vattnet och sprayning blev verkningslös.
Konstateras kan också göras att de som sprayat mycket flitigt har klarat angreppen från mjöldagg mycket bra.

Blomning startade den 18 juni.

Slutligen så tog jag bort alla vindruvor den 21 september eftersom de inte var friska.