1:a sidan
Skip Navigation Links

Château Haut-Brion

I slutet på november 2013 gjorde vi ett studiebesök på Château Haut-Brion. Haut-Brion är ett gammalt vineri i Bordeaux som ägas av en Amerikan, Dillon sedan 1935. Man gör vin av olika kvalitet och sammansättning. Man lyckas sälja viner till ett pris av närmare 10 000:- på systembolaget vilket bör vara ett gott betyg. Man använder framförallt druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc.

Vårt intresse för vingården var framför allt deras sätt att ha väldigt låga rader för vindruveplantorna (ca en meter höga) och kort avstånd mellan raderna. För att få fram bra druvor måste man få in mycket sol på plantorna och genom att ha väldigt låga rader så skuggar inte raderna varandra. Man använder genomgående träpålar och som är ca en meter över marken. Det sätts en påle per sex meter sedan sätts en 2 dm hög påle vid varje planta. Man använder sig av tre trådar för varje rad. den understa tråden sätts ca 2 dm över marken och läggs på den lägre på pålen så att den blir helt fri från marken, även när den blir belastad med vindruvor. Mellantråden är en dubbeltråd som sätts på vardera sidan av pålen. Den översta tråden läggs på den längre 1 meters pålen.

Sedan plockar man bort skott så att det blir ett fint ytterlager med löv som exponeras mot solen.

I ämnet finns en intressant och lättläst bok skriven av Richard Smart. En Australiensare som konsultar i ämnet. Boken heter "Sunlight into Wine".

Studera bilderna nedan: