1:a sidan
Skip Navigation Links

Plantering av vindruveplantan. ändrad 2013-05-02

Vindruveplantan planteras företrädesvis under februari mars här i området kring Medelhavet. Man kan plan tera en nyligen avklippt kvist om man vill, men vi har köpt färdiga plantor där rätter och ny skott är utvecklade (se bild till höger).
Hele plantan har en höjd som överstiger ½ meter och den ska grävas ner så att bara själva översta delen är över mark.

Proceduren för plantering är som följer:

  1. Lägga en bunt vindruveplantor i ett vattenbad (bör ligga där en minst en halv dag innan plantering).
  2. Gräva ett hål som är ca. 2 dm i diameter och en halv meter djupt.
  3. Beskära rötterna på plantan och samt rensa bort eventuelle skott förutom två stycken.
  4. Lägga ner Planta i hålet och fyll det halvfullt med vatten.
  5. Lägga ner ett plaströr, diameter ca 3 cm, i hålet som extra säkerhet om det skulle bli en torr sommar så kan man vattna genom röret.
  6. Fylla igen hålet och försöka packa hålet jorden väl.

Nu är vindruvan planterad och det kommer mycket sannolikt en vinplanta här som om två år kommer att ge några klasar vindruvor.

 

Borr som används för att göre det djupa hålet. En vindruveplanta ungefär en vecka gammal. En alldeles nysatt planta. Det gröna är ett vax som används som skydd mot uttorkning.

Efter att nu planterat flera hundra plantor så har vi nu kommit upp i lite bättre hastighet med att plantera vindruvorna. Vi har tagit bort steget med att sätta net vattenrör eftersom vi aldrig utnyttjat det. Dessutom är vi kanske mindre omsorgsfulla nu med vetskapen om att det gör inte sy mycket om någon inte överlever eftersom det är lätt att sätta nya plantor.

De första sextio plantorna som jag planterade tog nog fyra dagar och jag var jättetrött efter varje dag. De sista 75 tog ca 2-3 timmar med hjälp av Nilla, fast jag blev trött även den här gången.

Rutinen är att alla vindruveplantorna läggs i ett vattenbad och Nilla klipper till rötterna på plantan. Jag borrar ett hål o marken med hjälp av en pålborr. Nilla lägger färdig planta i hålet och fyller hålet med vatten. Jag fyller och packar till jorden. Vi gör ett drag genom att borra 25 hål åt gången.