1:a sidan
Skip Navigation Links

Plockning och initiering av fermenteringen. Uppdaterad 2019-08-12

Innan plockning av våra egna vindruvor så har vi tänkt tvätta alla bären med en vattenslang och svag stråle. Bär som är skadade i skinnet kan vi inte tvätta eftersom det skulle skölja ut juicen.

Plockningen kommer att göras i olika faser:

  • Om vi köper till Dolcetto så blir det nog första plockningen.
  • Sedan plockas egen Dolcetto och Canaiolo.
  • Som sista druva plockas Sangiovese.

De två första plockningarna tas till Gazo och läggs upp där på bänkar.

Den tredje vägs varje terrass för sig och tas till Cantinan där först stjälkarna skiljs bort. Efter borttagning av stjälkar så mäts också pH-värdet för varje terrass. Därefter körs blandningen igenom en speciell vindruvekross som också sliter sonder vindruvans skinn lite extra. När tanken är fylld ca hälften räknas ut senare när vi vet hur mycket druvor vi fick. pH av hela blandningen i tanken tas och om pH understiger 3,4 så ska pH värdet neutraliseras vilket görs med calcium karbonat.Som handledning tillsätts CaCO3 enligt 0,3 - 0,4 g/liter och 0,1 pH enheter. Vi tillsätter 0,3 g/l och 0,1 pH grad och sedan testar vi pH igen efter någon timma.

När vi bedömer att Dolcetto och Canaiolo är färdigbehandlade så tillsätts de till respektive tank efter diraspi och krossade. Ånyo tas pH och eventuell justering görs.

Efter att Dolcetto och Canaiolo tillsatts så lägger vi inte i mera is utan fermenteringen får börja. Efter ytterligare 2 dagar så tillsätts bakterie för malolaktisk fermentering. Efter ytterligare 5 dagar så flyttas vinet till annan tank och skiljs från skal och frön. En lätt press återförs i tanken.