1:a sidan
Skip Navigation Links

Att välja sort av vindruva Uppdaterad 2014-02-08

Det uppskattas att det finn 24 000 olika namngivna typer av vindruvor. Av dessa så bedöms 5000 vara genetiskt olika. Men det är bara 150 st sorter som odlas kommersiellt. Av dessa är de mest populära sorterna:

  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Pinot Noir
  • Syrah

När man väljer sort så måste man också lyssna mycket med andra om vad som går att odla i området.

Efter visst övervägande kom jag fram till att följande 4 sorter ska vi plantera:

  • Sangiovese: Är en druva som är mycket vanlig i Italien. Den kan åldras även om den mesta av vinet som görs av druvan ska drickas inom 2 år. Druvan innehåller en hel del garvsyra som kanske måste mjukas upp under vintillverkningen. Avkastningen är kanske mer än 1 liter vin per planterad kvm.
  • Dolcetto: Är en druva som mognar väldigt tidigt och inte behöver så mycket sol. Det finns områden i vår provvingård som det är lite mindre sol på varför dolcetto möjligen skulle vara ett bra test där. Druvan odlas mycket i det här området men det ger ett vin som bör oftast drickas inom 2 år. Vinet har lite syra men ger en fruktig smak.
  • Rossese: En druva som framförallt finns i Ligurien och odlas i det här området. Vinet blir smakrikt och innehåller en del syra. Det finns inte så mycket beskrivet om druvan men jag har smakat vin från druvan flera gånger och tycker nog att det skulle kunna bli ett bra vin om man kan få in mera karaktär i smaken och även göra smaken lite rundare.
  • Cabernet sauvignon: En verklig klassiker som mognar sent och innehåller mycket syra. Vinet som görs från druvan är det vin som verkligen kan lagras. Druvan är också rik på socker vilket leder till att vinet kan göras starkt. Avkastningen från den här vinstocken är drygt ½ liter per kvm. Den används för att göra utmärkt vin från druvan direkt och också ofta för att blanda med andra druvor. Druvan har oss veterligen inte planterats i området så det ska också bli spännande att se vad vi får ut av den här druvan.
  • Canaiolo: En av de två klassiska druvorna i Chianti viner. Druvan har ett tjockt skal och ska vara mycket tålig mot Botrytis. Den användes tidigare i en process som kallas för govorne och som innebar att man torkade druvan en del innan den fermenterades. En teknik som utvecklades på 1300-talet. Den var viktig i användning av Sangiovese som är en druva som har ganska mycket syra och som därför kan vara svår att få att fullständigt fermentera.
Sangiovese Dolcetto Rossese Cabernet Sauvignon