1:a sidan
Skip Navigation Links


Roberto Barucchi.Roberto har gjort sitt vin i 25 år på det traditionella sättet man gör i Ceriana. Vinet tillverkas helt utan några tillsatser och smakar mycket bra. Tillverkningsmetoden är flera hundra år gammal. Roberto lärde sig att göra vin från sin pappa som i sin tur lärde sig av sin pappa. Vingården och själva vineriet har han också övertagit av sin pappa, som övertog sakerna från sin pappa.

Smaken på vinet har så länge han kommer ihåg inte förändrats något, utan han försöker bevara traditionen att tillverka vin på sätt som han lärt sig. Att göra vin är något man är mycket stolt över och man gör med stor omsorg.

Mängden vin som Roberto tillverkar är ca 500 l rött vin och 150 l vitt vin. Dessutom destillerar han ca 20 l 40 % Grappa.

Det finns ca 50 st från byn som tillverkar vin på liknande sått men med helt olika resultat. Smaken kommer från den blandning man har av vindruvskvaliteter och hur omsorgsfull man är under tillverkningsprocessen.
Göra vin som en gång i tiden.

Först ska vindruvorna plockas och det görs under en fin dag i början på oktober när druvorna börjar bli övermogna. Vinskörden är en stor fest som kallas vendemmia. Man plockar vindruvor man äter och dricker vin, man plockar vindruvor, man krossar vindruvor man äter och rosta kastanjer.

Bara någon timma efter att vindruvan plockats så måste den in jäsningsprocessen. Det första man gör är att druvan måste krossas (det vill säga det yttre skalet måste spräckas). Vindruvor med stjälk och allt välts ned i den här maskinen som står på ett ekfat. Allt mals sedan mellan två valsar som är på sådant avstånd från varandra att de inte krossar kärnor eller stjälkar. Jäsningen börjar med det samma.
Blandningen av fruktsaft stjälkar och löv ligger i ekfatet ca en vecka varefter vinet fått sin alkoholstyrka, ca 10-12 %. Under den perioden så måste vinet röras om var 6 timma så att möglet inte växer till. Detta görs med med den här träpinnen som trycks ned i den trögflytande blandningen.
Redan efter ett dygn kan man smaka att det finns en hel del alkohol i blandningen. Det smakar som mycket god söt saft med alkohol i.
Efter en vecka så är det dags att flytta på vinet till en annan tank vilket görs genom att tunnan töms genom  den tapp som sitter längst ned. Det är viktigt att man filtrerar vinet omsorgsfullt så att inga fasta partiklar kommer med.
Det resterande materialet samlas sedan upp i en press (sk Torcio) vari man mycket långsamt pressar ut saften som ligger inblandad i alla vegetativa delar. Det är en process som görs ytterst långsamt (tar ca en dag). Av det som kommer fram här gör man grappa.


Vinet ska sedan flyttas till annan tank några gånger innan det är klart att dricka. Det är viktigt att vinet flyttas en kväll efter en fin dag (inga moln och fint väder). Dessutom ska det vara efter fullmåne och månen är i en minskande utveckling.
"Förr i tiden gjorde man allt efter månen här i Ceriana" säger Roberto: "Men nu är det inte så viktigt som för eftersom det finns så många kemikalier typ impregneringsmedel för att undvika röta i trä, osv."

Vindruvorna plockas i sept-okt och vinet är färdigt att dricka efter jul. Vinet innehåller inte några kemikalier och bör drickas inom 3 år.